Skupna pot

k sreči

Joga je zabavna

POza na podlogahTisti ki vadijo jogo že nekaj časa potrjujejo koristi joge kot so zmanjšanje stresa in bolečin, izboljšana cirkulacija in prebava, lepša telesna postava in drža, povečana moč koncentracije, globlje, bolj sproščeno dihanje, ter občutek  notranjega miru.

In zdaj vprašanje, ali joga prinaša vse te koristi tudi otrokom? Seveda!
S pomočjo joge otroci na zabaven način razvijajo pomembne spretnosti na netekmovalen način v okolju, ki jih podpira.

Tudi v najmlajši dobi otroci pogosto čutijo pritisk oz. stres v šoli ali pri tekmovalnih organiziranih športih. Zaradi tega otroci postanejo preveč samokritični in zgubljajo zaupanje v sebe skozi odraščanje in spremembe, ki spremljajo odraščanje.

Joga je čudovito sredstvo, ki krepi otrokovo notranjo moč in sprejemanje samega sebe, ker na vadbi joge ni obsojanja, glede na to kako otrok lahko izvaja določen položaj ali kako odigra določeno igro. Takšno okolje spodbuja otroke, da se sprostijo in zabavajo, obenem pa razvijajo moč, koordinacijo, fleksibilnost,ravnotežje, ter tudi višje telesno zavedanje, boljši fokus in koncentracijo, ter samozaupanje.

Pri vadbi za otroke obstaja ravnotežje med spontanostjo in strukturo. Tako se otroci naučijo poslušati drug drugega, ter so spodbujeni, da se kreativno izražajo. Otroci se najlažje in največ naučijo, ko se zabavajo, zato se na jogi za otroke izmenjujejo zgodbe, pesmi, igre in položaji, kar otrokom omogoča učenje v veččutnem okolju, ki omogoča kinestetično, vizualno, slišno, inter in intra personalno učenje. Vse navedeno naredi jogo za otroke veliko bolj aktivno, kot je to joga za odrasle in seveda veliko bolj zabavno.

Poza drevesaNa joga vadbi gredo otroci pogosto na "magična" potovanja okrog sveta in se učijo o drugih kulturah. Veliko jogijskih položajev je poimenovanih po živalih, tako se otroci naučijo veliko tudi o različnih živalski habitatih, ogroženih vrstah in podobno. Otroci imajo prirojeno naklonjenost do sveta narave, posebej do živali, zato uživajo, ko se učijo kako skrbeti za zemljo in njene prebivalce, ob tem pa pomembnost le tega.

Na joga vadbi otroke spodbujamo da spoštujejo in opazujejo svoje telo, tako da se v vsakem položaju počutijo dobro, udobno in da preidejo iz ali v položaj kadarkoli se počutijo za to pripravljene. Ker otroci rastejo in se njihova telesa hitro spreminjanjajo je takšno zaznavanje pomembna veščina, ki jo osvojijo.

Joga je holistična praksa, ampak najbolj pomembno - joga je zabavna!

<- nazaj - naprej ->

Urnik